تاریخ: ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۳:۴۹
بازدید: ۱۴۷
کد خبر: ۳۰۱۹۷۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

از ابرتورم خرداد صحبت می‌شود| شاید دولت می‌خواهد اول روند تورم کاهشی شود بعد درباره تورم شفاف‌سازی کند

از ابرتورم خرداد صحبت می‌شود| شاید دولت می‌خواهد اول روند تورم کاهشی شود بعد درباره تورم شفاف‌سازی کند
‌می‌متالز - تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: معمولا از ابتدای سال تورم سیر صعودی پیدا می‌کند و در خردادماه به اوج می‌رسد، سپس سیر آن کاهشی می‌شود. علت صعودی شدن نرخ تورم در بهار نیز برآمده از آثار افزایش حقوق، قیمت ارز، به روزشدن هزینه حمل و نقل و ... است.

به گزارش می‌متالز، روند انتشار آمار اقتصادی به ویژه در موضوع تورم از نظم و سیاق گذشته خارج شده است. مرکز آمار ایران بعد از دو ماه، آمار تورم را به شکلی ناقص به روز کرد. این اتفاق مورد نقد کارشناسان و صاحب نظران اقتصادی قرار گرفته است. عباس عبدی در توئیتی نوشت «پس از ۴۵ روز مرکز آمار گزارش اسفند و فروردین اعلام شد. معلوم شد راه مهار تورم را در جلوگیری از انتشار گزارش‌های استاندارد می‌دانند.»

جمشید عدالتیان در گفتگو با خبرنگار فردا درباره چرایی پرهیز دولت از انتشار شفاف آمار‌های مربوط به نرخ تورم گفت: گه‌گاهی مرکز آمار درباره نرخ تورم گزارش می‌دهد، اما فاصله ۴۵ روزه تا به روزرسانی این آمار می‌تواند دلایل خاصل خودش را داشته باشد، اما دلیلش هر چه بود دولت مجبور است که بالاخره آمار تورم را اعلام کند.

وی افزود: شاید دلیل فاصله انداختن در انتشار شفاف آمار تورم این است که می‌خواهند بگذارند نخست روند نرخ تورم کاهشی شود و بعد انتشار منظم آن را از سر بگیرند. معمولا از ابتدای سال تورم سیر صعودی پیدا می‌کند و در خردادماه به اوج می‌رسد، سپس سیر آن کاهشی می‌شود. علت صعودی شدن نرخ تورم در بهار نیز برآمده از آثار افزایش حقوق، قیمت ارز، به روزشدن هزینه حمل و نقل و ... است.

این کارشناس مسائل اقتصادی یادآور شد: وقتی قیمت کالا و خدمات در ماه‌های نخست سال جدید به مرور افزایش پیدا می‌کنند، اثر تورمی خودش را در خردادماه نشان می‌دهد. از این رو برخی‌ها از ابرتورم خرداد صحبت می‌کنند، شاید دولت برای پیشگیری از این موضوع سیاست‌هایی را به خرج می‌دهد.

وی ادامه داد: واقعیت آن است که اقتصاد شفاف نیاز به اطلاعات دارد. هر چند فعالان اقتصادی تا حدودی می‌توانند معادلات تورمی را پیش بینی کنند، اما بهتر آن است که این اتفاق براساس آمار‌های رسمی انجام شود. عدم انتشار آمار‌های رسمی یا انتشار ناقص آنها، عدم شفافیت را موجب می‌شود که این مسئله تصمیم گیری‌های غلط را در پی خواهد داشت بنابراین لازم است که دولت برای نظم بخشی به معاملات بازار شفافیت در انتشار آمار‌های اقتصادی را در دستورکار خود قرار دهد.

این استاد دانشگاه گفت: دورشدن از شفافیت مشکلات زیادی را به اقتصاد کشور تحمیل می‌کند؛ رانت به وجود می‌آید یا تصمیمات آزمون و خطایی گرفته می‌شود که پیامد آن فعالان اقتصادی ضرر‌های هنگفتی متحمل می‌شوند. امیدواریم دولت از این رویه دست بردارد و به سمت شفافیت برود.

منبع: فردا

عناوین برگزیده